Kan utleier kreve ekstra leie fordi flere skal bo i boligen?
Utleier kan ikke kreve ekstra leie selv om det flytter inn flere i boligen.
Temaer i denne artikkelen
Betaling av leie
Ved inngåelse av leiekontrakten, skal utleier og leietaker bli enige om en bestemt leiesum. I leietiden kan den avtalte leiesummen ikke justeres mer enn det loven tillater. Husleieloven åpner for to måter leien kan reguleres på.
For det første kan leien reguleres en gang i året i samsvar med endringen i konsumprisindeksen. Konsumprisindeksen er et tall som er beregnet av statistisk sentralbyrå.
Utleier må varsle leietaker skriftlig minst en måned før endringen trer i kraft.
Hvis leiekontrakten ble inngått 01.01.2021, kan utleier sende leietaker skriftlig varsel 01.12.2021 med melding om at leien øker fra 01.01.2022.
For det andre kan leien hvert tredje år kreves tilpasset gjengs leie. Gjengs leie vil si vanlig leie for denne type bolig. Kravet om justering må varsles skriftlig seks måneder på forhånd.
Hvis leiekontrakten ble inngått 01.01.2021 vil det si at utleier kan sende leietaker et skriftlig varsel 01.07.2023 om at hun øker leien til gjengs leie fra 01.01.2024.
Over tid vil det variere hva som er gjengs leie. Det vil komme an på leiemarkedet generelt og forhold ved den konkrete leieboligen. Hvis dere ikke blir enige om gjengs leie, kan dere sende inn en klage til Husleietvistutvalget og få fastsatt ny gjengs leie.
Har leietaker betalt ulovlig høy leie, kan leietaker kreve å få tilbakebetalt det som er betalt for mye.
Husleieloven § 4-3 Husleieloven § 4-4 Statistisk sentralbyrås leieprisstatistikkUtleier kan ikke kreve ekstra leie selv om det flytter inn flere i boligen.
Hvis boligen har en mangel, kan leietaker i noen tilfeller holde tilbake en del av leien, kreve leieavslag eller erstatning.
Leietaker har rett til å sette inn husleien på en bankkonto.